Van sportpark naar woonpark

Park Vijfsluizen wordt een nieuw, duurzaam woonpark in de gemeente Vlaardingen. Een paradijs voor iedereen die van rust, ruimte en buitenspelen houdt, aan de voet van de Randstad. Het is een plek met een rijke geschiedenis. Veel mensen uit de regio kennen Vijfsluizen als sportpark van de Koninklijke Shell. Ze hebben mooie herinneringen aan middagen vol sport en spel, aan baantjes trekken in het karakteristieke buitenbad. Dat bad ligt er al jaren verlaten bij, net als het iconische hoofdgebouw uit 1953, dat destijds een sportcomplex was. En dat krijgt nu een vervolg. Park Vijfsluizen wordt een groen woongebied, waar de sfeer van vroeger herleeft. Met unieke, duurzame woningen. Een centrale zwemvijver. En overal waar je kijkt water en bomen, die koelte en beschutting brengen.

 

Blijf op de hoogte

Vijfsluizen toen

Park Vijfsluizen is al heel lang een begrip in Vlaardingen en omstreken. Het stond bekend als Shell sportpark Vijfsluizen, waar de werknemers van de Koninklijke Shell sportten. Met voetbalvelden, een openluchtzwembad, sporthal, atletiekbaan, hockeyvelden, een tennispark en een bijbehorende kantine. Het gebouw in het hart van het park is in 1953 gebouwd en staat sinds 2005 leeg. Ook het bijbehorende zwembad, waar vele Vlaardingers ooit baantjes trokken, is al jaren verlaten.

De toekomst

Nu maken ze zich op voor een nieuw hoofdstuk. Een hoofdstuk, waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. Het iconische Shellgebouw wordt gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen als icoon en bruisend hart van Park Vijfsluizen. Er is plek voor verrassende horeca, zoals een brasserie of theehuis met terras. Maar ook voor een yoga- of fitnessschool, een gezondheidscentrum, shared work spaces en praktische functies. Zoals een punt waar je pakketten bezorgd worden als je zelf niet thuis bent.

Buitenbad Vijfsluizen

Achter het sportcomplex ligt het buitenbad. Het werd gebouwd als een heus wedstrijdbad, maar heeft ook jarenlang dienst gedaan als recreatiebad. Vandaag de dag ligt het er stil bij, maar hoe anders was dat vroeger. Het was een levendige ontmoetingsplek, waar fanatiek baantjes werden getrokken, maar ook volop werd gesocialised aan de zwembadrand.

Die sociale functie komt terug in het nieuwe plan voor Park Vijfsluizen. Er zijn op de plek van het voormalige zwembad namelijk plannen voor een heuse zwemvijver. Jong en oud kunnen er verkoeling zoeken bij warm weer. Ook veel van de bestaande bomen blijven behouden. Zo dragen oude elementen bij aan nieuwe, duurzame toekomst. Welkom in Park Vijfsluizen!

 

Het ontwerp van Park Vijfsluizen

Hoe gaat Park Vijfsluizen eruit zien? Wat voor woningen komen er? En hoe zal het leven er aan toe gaan? De architecten van de vijf architectenbureaus die aan Vijfsluizen ontwerpen, schetsen het plaatje. Lees hier interviews met: Landschapsarchitect Patrick Ruijzenaars, Kuiper Compagnons architecten, Van Egmond architecten, XVW architecten en wUrck architecten.

‘Wonen op Vijfsluizen zal als vakantie voelen.’

Als landschapsarchitect heeft Patrick Ruijzenaars een belangrijke positie in het ontwerpteam van Vijfsluizen. ‘De wijk is vanuit het landschap ontworpen. Dus niet: woningen met groen eromheen, maar andersom. Een park met woningen.’ Wat maakt dat het in Vijfsluizen straks ‘groen wonen’ is? Dat je het park ervaart als je tuin? Waar willen bewoners elkaar ontmoeten, waar wensen ze privacy? Dat zijn vragen die Ruijzenaars voortdurend aan zichzelf stelde, bij het ontwerpen van het landschap van Vijfsluizen. 

Lees verder

‘Een beschut woon- en leefmilieu, waar oud en nieuw samensmelten.’

Kuiper Compagnons maakte het stedenbouwkundig plan voor Vijfsluizen. Daarnaast is het bureau verantwoordelijk voor de architectuur van 61 zogenaamde Hofwoningen aan twee groene hoven liggen, en een woontoren als landmark van de wijk. Rogier Mentink, architect: ‘De eerste keer dat ik in Vijfsluizen kwam, trof ik een intrigerend, verlaten gebied aan. Stukken bos, met sloten en overwoekerde bruggetjes. Ik zag zelfs een vos wegschieten.’

Lees verder

‘De woningen zijn te gast in het landschap.’

Van Egmond, architecten ontwerpt het Waterrijk: veertig luxe twee-onder-een-kap-woningen rondom een bloeiende kreek, waar de natuur zijn gangetje mag gaan. Tom Bleijswijk, architect: ‘We crëeren een woonomgeving, waar de huizen te gast zijn in de natuur. Alsof ze geland zijn in het park, staan ze op houten vlonders, die boven het landschap zweven. Sommige steken een stukje over het water.  ’

Lees verder

‘Geen bewerkelijke tuin, wel wonen in het groen’

wUrck ontwerpt de ‘coulissenwoningen’ in Vijfsluizen, gelegen tussen de bomen aan weerszijden van het grote veld. Een unieke kans voor wie duurzaam en circulair wil wonen, aan alle kanten omringd met groen. Ernst van Rijn, architect en partner van wUrck: ‘In de coulissen van het grote veld, creëren wij groene hoven met woningen. Het zijn de meest intieme en beschut gelegen hofjes binnen Vijfsluizen, hier woon je echt ín het park. Met veel bomen, speelse hoogteverschillen en prachtige verstopplekken.’

Lees verder

‘Vijfsluizen wordt een groene oase’

Xander Vermeulen Windsant ontwerpt met zijn bureau XVW architectuur aan het hart van Vijfsluizen. Rondom de waterpartijen achter het Shellgebouw creëert hij een hof met 38 rijwoningen, 10 walwoningen en 8 patiowoningen.

Wat zijn de kwaliteiten van het Vijfsluizen-terrein?
‘De grootste beperking, namelijk dat het terrein een ingesloten eilandje is, is tegelijkertijd de belangrijkste kwaliteit: Vijfsluizen is een groene oase met een uniek karakter, te midden van die drukke stadsregio.’

Lees verder

Sport en spel in Vijfsluizen

Park Vijfsluizen verandert van een sportpark in een woonpark. Maar dat betekent niet, dat het sporten verdwijnt. Het wordt júist een gebied waar je lekker buiten kunt bewegen! Omdat Vijfsluizen een autoluw gebied wordt, kan bijna overal worden gespeeld. Er is volop ruimte voor een potje voetbal, badminton of jeu de boule. Ook voor een fijne avondwandeling hoef je Vijfsluizen niet uit. Rol je yogamatje uit bij een van de waterpartijen, doe je oefeningen op het grote veld of trek een baantje in de zwemvijver. Alles kan!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontvang relevante updates over het project Park Vijfsluizen.

Waarom aanmelden?

  • Weet als eerste wanneer de inschrijving start
  • Altijd op de hoogte van recente ontwikkelingen en events
  • Nuttige informatie rondom het kopen van een nieuwbouwwoning 

Wil je precies weten hoe wij met je gegevens omgaan?
Dat lees je in ons privacy statement.

De historische beelden die zijn opgenomen op deze pagina zijn afkomstig van de collectie Stadsarchief Vlaardingen.